הרצאות על טולקין בירושלים

בסימסטר השני של שנת־הלימודים האקדמית 2004-2005 מתקיימות הרצאות על טולקין בקמפוס גבעת־רם של האוניברסיטה העברית בירושלים. ההרצאות מועברות על־ידי חברים במחתרת הירושלמית (ע"ע במילון) ועל־ידי מרצים מכלל הקהילה הטולקינאית. הכניסה לכל ההרצאות חופשית.

כל ההרצאות מתקיימות בבניין "שפרינצק", בחדר 26 (קומה ראשונה; ממשיכים ישר מהכניסה), שבקמפוס גבעת־רם, בימי שני המפורטים להלן, בשעה 19:00. הוראות הגעה לקמפוס ולבניין.

מבוא לטולקין, כתביו וקהילת החובבים / אילנה בוגוד. 28/3/2005.

הרצאה מבואית: סקירה קצרה של הביוגרפיה של טולקין, פירוט של הכתבים שלו ומבנה הלגנדריום, ומידע כללי על חובבי־טולקין בארץ.


המלחמות בחייו ובכתביו של טולקין / ראובן נווה. 11/4/2005.

תיאורי מלחמות ממלאים תפקיד משמעותי וייחודי ביצירותיו של טולקין, כולל ההוביט, שר הטבעות והסילמריליון. למלחמה יש גם תפקיד חשוב בתולדות חייו: מלחמת העולם הראשונה בה נלחם, והקרב על הסום בו השתתף, השפיעו עליו עמוקות והיו מן החוויות החשובות בחייו.
חלקה הראשון של ההרצאה סוקר את השלכות מלחמות העולם על כתיבתו של טולקין, בייחוד בשר הטבעות. החל מהסבר הגישה השגויה הרואה בספר זה אלגוריה למלחמת העולם השנייה, והמשך בתיאור השפעות מלחמת העולם הראשונה על התיאורים בספרו. בייחוד בולטת ראיית המלחמה כאירוע קודר ונטול תהילה, כפי שמתבטא למשל בדבריו של בילבו ב"הוביט".
חלקה השני של ההרצאה מציג ארבע גישות שונות למלחמה מתוך דמויותיו של טולקין: תיאודן, איאוון, פאראמיר, ופרודו, המציגות גישות שונות בתכלית, החל מגישת ה"טוב למות בעד ארצנו" של תיאודן וכלה בגישתו של פרודו העומדת על סף הפציפיזם. כל הגישות הללו מוקבלות לגישות שהיו קיימות בתקופתו של טולקין, ביחס למלחמת העולם הראשונה. בין השאר עולה השאלה עם אילו מהגישות טולקין הסכים, ואילו מהן זוכות אצלו לגינוי.


בין ולהאלה לבאראד-דור: הדים למיתולוגיות הנורדיות ביצירתו של טולקין / ארזה ס. 9/5/2005.

מה הקשר בין הוולהאלה הנורדית למצודת באראד-דור? אילו תכונות משותפות חולק גנדאלף עם אודין אבי האלים? המיתולוגיה שיצר טולקין עבור עולמו היא פרי המצאתו, אך היא מתכתבת עם מיתולוגיות אחרות שטולקין הכיר והעריך – בייחוד המיתולוגיה הנורדית והפינית. בהרצאה זו נבדוק מספר דמויות וסיפורי בסיס במיתולוגיה של טולקין, ואת הקשר בינם לבין סיפורי המיתולוגיה הנורדית.


טולקין - סיפור חיים / עדי גלבוע. 30/5/2005.

מי היה ג'.ר.ר. טולקין? מה הניע את הפרופסור מאוקספורד להקדיש את חייו לכתיבת מיתולוגיה? כיצד יצר את השפות האלפיות (שפותיהם של בני-הלילית)? מה היו מקורות ההשראה העיקריים שלו? מי היו האנשים הקרובים אליו והמשפיעים ביותר על יצירתו? איזו דמות אנושית מצטיירת מתוך קריאה במכתביו?
ההרצאה תנסה לענות על שאלות אלו ואחרות, ותבדוק האם מעבר לסיפוק יצר הסקרנות, היכרות עם הביוגרפיה של טולקין יכולה לתרום גם להבנת יצירתו הספרותית והלשונית.


מסע אל תוך ההוביט / שירלי לירון. 6/6/2005.

ההוביט זכור בעיקר כספר ילדים שחוסה בצילו של שר הטבעות. בהרצאה זו, המעטה מעל ההוביט מוסר ונחשפת יצירה רבת עוצמה המכילה משמעויות רבות. שירלי לירון תספר ותראה את הרבדים המעניינים שיש בהוביט ותקריא גם מתוך הפרק המסתורי של ההוביט שבו גולום נותן לבילבו את הטבעת ומלווה אותו אל היציאה.