לזכרו של עדן ונהורסט


עדן ונהורסט הגיע לפורום טולקין במאי 2001. הוא בחר בכינוי מאד לא יומרני 'אדון הנולדור' והחל לכתוב בפורום. מהר מאד הוא שינה את כינויו לפיריוגיון ולאחר מכן ל־strider, הכינוי הקבוע שלו. ספק אם מישהו, כולל הוא עצמו, ידע את מידת ההשפעה שתהיה לו על קהילת טולקין הישראלית.

יהיה זה שקר לומר שהודעותיו היו שונות מהותית מהודעות של נערים אחרים שנקלעים לפורום. אך בניגוד לאחרים, עדן התמיד והמשיך לכתוב בפורום, רמת הודעותיו השתפרה באופן עקבי והוא החל להשתתף גם בדיונים רציניים ברמת בגרות מפתיעה לגילו הצעיר. האינטליגנציה שלו היתה ברורה לכל מי שקרא את ההודעות שלו בפורום, אך הוא סבל מבעיה קשה של שגיאות כתיב וניסוח. אך בניגוד לאנשים אחרים, שזועמים על התיקונים, עדן קיבל את התיקונים, ניסה ללמוד מהם ואף לקח לעצמו את הכינוי 'שר הטעויות' Lord of Mistakes. הוא המשיך להשתמש בכינוי זה גם כאשר השגיאות בהודעותיו נעלמו כליל.

באוגוסט שנת 2001 עדן הציע את עזרתו לרן בר-זיק, מנהל אתר נומנור. רן הכניס את עדן כחבר בצוות האתר ובמהרה עדן הוכיח את עצמו כביצועיסט ממדרגה ראשונה והפך לסגן של רן בכל דבר ועניין. בתחילה השניים התרכזו בפיתוח אתר נומנור לקראת הסרט הקרב ובא. עדן למד HTML במהירות שיא וכן קודד טריוויות ב־Javascript. בתחילת שנת 2002, עדן ורן החלו בפרוייקט הגדול ביותר של קהילת טולקין: בניית האנציקלופדיה העברית של ארדה.

באותה תקופה המיזם נשמע דימיוני למדי - בניית אנציקלופדיה בת יותר מ־2,000 ערכים מלאים בעברית על יצירותיו של טולקין. העבודה נראתה כמשהו שבלתי אפשרי להתגבר עליו: גם כתיבת ערכים וגם הכנתם לתצוגה באתר אינטרנט. עדן לקח אחריו על הצד התפעולי ובהשקעה עצומה של זמן וכשרון ארגן את כל הצדדים התפעוליים של האנציקלופדיה: קידוד, בניית אינדקסים, ארגון ובדיקה של הערכים ועוד. עדן היה אדם ללא תחליף. הידע הטולקינאי הנרחב שלו אפשר לו למיין את הערכים לצורך האינדקס ולתקן טעויות ובעיות והחריצות שלו, בתוספת הידע הטכני שרכש בזמן קצר יחסית, אפשרה לו לבנות את האנציקלופדיה מאפס.

תוך שלושה חודשים, רן ועדן סיימו לבנות את האנציקלופדיה והציגו אותה לקהל במרץ 2002. התגובות נעו בין הערכה עצומה לתדהמה על הפרוייקט המרשים שלראשונה בארץ בנה מאגר ערכים על יצירה ספרותית. תגובה עיתונאית הולמת הגיעה והאתר התפרסם בכל מדורי העיתונות. באתר משתמשים מדי חודש עשרות אלפי גולשים וחוקרים אשר באמצעות האתר מרחיבים את ידיעותיהם על יצירותיו של טולקין.

עדן המשיך להיות חבר בצוות נומנור ותרם רבות לאתר. כמו כן הוא המשיך להיות מעורב בפרוייקטים 'האטלס של ארדה'. ללא עדן, רן לא היה מצליח לעולם לתחזק את נומנור ברמה טובה ולהקים פרוייקטים ששינו את פני הקהילה הטולקינאית לנצח.

עדן היה גם מעורב בצד הניהולי של קהילת טולקין. הוא היה הראשון מבין חברי צוות המחיקה שבתקופת הסרטים, כאשר היתה תנועה עצומה בפורום, השקיעו מאמצים רבים בתפעול הפורום (לימים פורומים) ובשמירה על הסדר. עדן סייר בפורומים בעיקר בשעות הקטנות, מחק הודעות של טרולים, ענה על שאלות של משתתפים חדשים, הסביר, קישר ותרם רבות לניהול ולתפעול.

תחת הכינוי החדש שלו 'דארן גקר' (STRIDER באותיות עבריות במקלדת) הוא עזר רבות לחברים בפורום 'דיונים'. רמת הידע שלו, בנוסף לבגרות, רצינות ורמת ניסוח גבוהה גרמו לו להראות כמבוגר בהרבה מגילו. באותה תקופה הוא היה רק בן 17, ולמרות זאת שימש כעמוד התווך של הקהילה - הן במישור התפעולי והן במישור הידעני בפורום דיונים - כאשר תרם רבות מהידע שלו למשתתפים חדשים. רבות מהודעותיו של עדן ניחנו גם בהומור דק, ציני מעט, שאפיין אותו.

כיוון שקיבוץ כברי, מקום מגוריו, מרוחק מהמרכז, הוא מיעט להגיע למפגשים. אך כאשר הוא הגיע למפגשים הוא זכה להערכה ולהוקרה של כל חברי הקהילה. את השיחות והקשרים שהוא התחיל במפגשים הוא שמח להמשיך באמצעות ה־ICQ ובאמצעות הדואל. רבים מחברי הקהילה שמרו איתו על קשר והכירו אותו היטב. למרות תפקידיו החשובים והמרכזיות שלו בקהילה, עדן תמיד נותר צנוע ומעולם לא התנשא, וראה עצמו שווה לכל חבר קהילה - צעיר או מבוגר.

בחצי השנה האחרונה לשהותו בקהילה הוא הוריד הילוך. אך עדיין נותר משתתף פעיל בצוות המחיקה ושמר על קשר עם רבים מהחברים בקהילת טולקין. מעט לפני מותו הוא הספיק לכתוב על חוויותיו בצבא והביע תקווה לחזור בשבוע הבא.

ביום שני בערב, ה־9 לאוגוסט 2004, עדן שם קץ לחייו והותיר אותנו המומים, כואבים ובעיקר מתגעגעים.

יהי זכרו ברוך.


קישור: ההודעה על לכתו בפורום